Hart-, Vaat- En Longfysiotherapie
Fysiotherapeuten
Hart-, Vaat- En Longfysiotherapie
Aangesloten bij Chronisch Zorgnet
Longrevalidatie
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor de luchtwegaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij deze aandoeningen werken de longen en luchtwegen niet meer zoals het hoort, waardoor patiënten met COPD het vaak benauwd hebben.
Eenvoudige activiteiten als traplopen, boodschappen doen, naar het werk fietsen of de tuin aanvegen kunnen met COPD een hele uitdaging zijn. COPD is helaas niet te genezen, maar u kunt er wel beter mee leren leven. Hierbij speelt bewegen een zeer belangrijke rol.
Naast de meest voorkomende longaandoening COPD behandelen wij in onze praktijk patienten met zeldzamere longaandoeningen als longfibrose, CF, pulmonale hypertensie en sarcoidose.
Meer informatie over COPD vindt u op www.longfonds.nl. Gerichte voorlichting is ook te vinden op www.longenenleven.nl
Middels een persoonlijk beweegprogramma krijgt u meer inzicht in uw ziekte, leert u er (beter) mee omgaan in uw dagelijks leven en wordt het eenvoudiger uw beperkingen te accepteren. Daartoe behoort ook voedingsadvies. Verder bieden wij hulp bij het stoppen met roken. Wij werken nauw samen met longartsen, fysiotherapeuten en nurse practitioners van het MST.
Hartrevalidatie
Als u in het ziekenhuis opgenomen bent met hartklachten of hartfalen, bijvoorbeeld na een bypass-operatie, een dotterbehandeling of hartfalen, dan volgt na behandeling of operatie vrijwel altijd een hartrevalidatietraject in samenwerking met het ThoraxCentrum Twente. Zie hartrevalidatie FysioTwente .
Heeft u een hartaandoening en komt u niet in aanmerking voor het revalidatietraject van het MST of heeft u dit reeds gevolgd? Dan kunt u bij ons ook terecht!
Vaattraining
Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been/benen opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dit kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als 'etalagebenen'.
Als u denkt hiervan last te hebben is het goed uw huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoek doen en een diagnose stellen. Eventueel wordt u dan doorverwezen naar een vaatspecialist in het ziekenhuis. Met een goede aanpak nemen de klachten op den duur meestal niet verder toe of zelfs af. Als deskundige van het dagelijks bewegen kan uw fysiotherapeut u daarin goed begeleiden en krijgt u praktische tips om de conditie van uw benen te verbeteren. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten werken nauw samen met de vaatchirurgen in het Medisch Spectrum Twente.
FysioTwente maakt deel uit van het HartVaatLongnetwerk Twente, een groep fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in long-, hart en vaatklachten. Zij houden zich o.a. bezig met wetenschappelijk onderzoek naar het effect van fysiotherapeutische trainingsprogramma’s bij patiënten met deze chronische ziekten.
Daarnaast zijn wij aangesloten bij VHVL, de landelijke Vereniging voor Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie en lid van Chronisch Zorgnet.