bel direct Maak direct een afspraak

Openingstijden: Maandag 08.00 - 20.00 uur | Dinsdag 08.00 - 20.00 uur | Woensdag 08.00 - 18.00 uur | Donderdag 08.00 - 18.00 uur | Vrijdag 08.00 - 18.00 uur | Zaterdag 09.00 - 12.00 uurMaak een afspraak

Haptonomie

Haptonomie

Haptonomie betekent: de leer van het gevoel. Je kunt je koud, moe, boos,blij, tevreden etc voelen. Als je naar je lichaamssignalen luistert word je je bewust van je gevoelens en emoties. De huidige maatschappij doet een groot beroep op ons denkvermogen. Hierdoor kan de balans tussen denken en voelen verstoord worden. Het lichaam kan deze verstoring onder andere aangeven door 
lichamelijke klachten, zoals:

  • een gevoel van ontevredenheid, niet in je kracht zitten
  • moeite met (op tijd) nee zeggen
  • gevoelens van stress of overbelasting
  • depressieve gevoelens
  • moeite om conflicten aan te gaan
  • onbegrepen lichamelijke klachten
  • vast blijven zitten in bepaalde gevoelens of situaties
  • moeite met aanpassen of juist te flexibel zijn
  • moeite om jezelf te blijven in het contact met de ander.

Tijdens de haptonomische begeleiding word je je bewust van je gevoelens, leer je de kracht van je voelend vermogen kennen en leer je hoe je hiervan gebruik kunt maken in het dagelijks leven. Je leert beter communiceren met je zelf en vandaaruit kun je ook beter communiceren met anderen. De haptonomie gaat ervan uit dat het menselijk lichaam – en vooral de beleving van het lichaam – van fundamentele betekenis is voor alle menselijke communicatievormen. Het lichaam wordt gezien als ‘drager’ van gevoelens en heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. De reacties van het lichaam op deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld door blokkades in bewegingspatronen, voorkeurshoudingen en – bewegingen en beperkingen in het vermogen tot het aangaan en het beleven van contact. 

De haptonomische behandeling bestaat uit een combinatie van gesprekken, oefenvormen en aanraken. In een sfeer van overleg, respect en veiligheid proberen we het lichaamsbewustzijn te vergroten waardoor de samenwerking tussen lichaam en geest verbetert. Je gaat ervaren hoe jouw lichaam omgaat met afstand of nabijheid, over- of onderspanning, lichamelijke belasting, mentale stress, confrontaties, grenzen aangeven, spanning of ontspanning etc. Dit alles in een oefensituatie op de praktijk. Het is mogelijk dat je door gevoelservaringen uit het verleden bepaalde gedragspatronen hebt aangeleerd. Het kan zijn dat je mentaal deze gebeurtenissen al hebt verwerkt maar je lichaam de spanning nog niet heeft losgelaten. De mentale verwerking gaat meestal sneller dan de lichamelijk verwerking. In dit geval is het aanvoelen en daarna het bewust loslaten van de lichamelijke spanning een groot deel van de therapie. Ook kan het zijn dat je de ervaringen uit het verleden grotendeels hebt verwerkt maar in nieuwe situaties toch weer spanning opbouwt. In dat geval krijg je dank zij een sterker ontwikkeld lichaamsbewustzijn meer inzicht in je dagelijks functioneren. En leer je met het dagelijks leven om gaan op een manier die beter bij jou past. Soms nemen de klachten tijdens de behandeling alleen maar toe. Het zou kunnen zijn dat door het verhoogde lichaamsbewustzijn de onderdrukte gevoelens en emoties een weg naar buiten vinden. En op die manier de ernst van de problematiek duidelijk maken. Meestal gaan we dan samen met de patiënt en de huisarts overleggen hoe deze patiënt de optimale zorg kan krijgen voor zijn problematiek. 

Kinderen luisteren van nature goed naar hun lichaam. Dit geeft hen veerkracht, vrolijkheid en ontspanning. Helaas zitten sommige kinderen door omstandigheden niet goed in hun vel. De haptonomische begeleiding is een hele goede ingang om kinderen te laten ontspannen zodat ze weer lekker in hun vel komen te zitten. 

De haptonomie is onderdeel van de psychosomatische fysiotherapie. 

Deel dit artikel

Contact


053-4322100

U kunt telefonisch een afspraak maken. Bij voorkeur tussen 08.00 - 14.00 uur.
U kunt ook via e-mail info@fysiotwente.nl een afspraak maken.

Openingstijden:

Maandag 08.00 - 20.00 uur
Dinsdag 07.30 - 20.00 uur
Woensdag 07.30 - 18.00 uur
Donderdag      08.00 - 18.00 uur
Vrijdag 07.30 - 18.00 uur
Zaterdag 09.00 - 12.00 uur