bel direct Maak direct een afspraak

Openingstijden: Maandag 08.00 - 20.00 uur | Dinsdag 08.00 - 20.00 uur | Woensdag 08.00 - 18.00 uur | Donderdag 08.00 - 18.00 uur | Vrijdag 08.00 - 18.00 uur | Zaterdag 09.00 - 12.00 uurMaak een afspraak

Een winterdepressie wat is dat?

Iedereen merkt het de zomer is voorbij, de blaadjes vallen van de bomen en de zon laat zich minder zien. Veel mensen hebben last van de overgang van zomer naar winter. Maar hoe onderscheidt je 'ik vind het vervelend dat er geen zon is' van 'ik voel me vervelend omdat er geen zon is'. 

Oververmoeidheid, veel behoefte aan slaap, depressieve gevoelens, toenemende eetlust, gewichtstoename en minder behoefte aan sociaal contact zijn veel voorkomende klachten bij een winterdepressie. Bij een winterdip zijn niet alle symptomen aanwezig maar de symptomen hebben we een vervelende uitwerking op je gemoedstoestand. Worden de dagen weer langer dan nemen de symptomen weer af.

De oorzaak van een winterdepressie? Daar verschillend meningen over. De meest gangbare oorzaak is de verstoringen van de biologische klok. Licht stuurt deze klok en als de dagen korter worden loopt deze niet meer gelijk met het natuurlijke dag en nacht ritme. Voordoor biologische processen verstoord worden.

De productie van het slaaphormoon melatonine wordt gestopt door voldoende daglicht, door de minder daglicht stopt deze productie bij veel mensen niet wat leidt tot vermoeidheid. De continue aanmaak van dit hormoon heeft ook invloed op andere hormonen zoals neurotransmitters en bepaalde activatiehormonen. Deze stoffen reguleren je stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen.

Denkt u dat u last heeft van een winterdepressie neem dan contact op met onze psychosomatische fysiotherapeuten of uw eigen huisarts.  

Spierziekte en de fysiotherapeut

Wat kan een fysiotherapeut precies doen voor een patiënt met een spierziekte? De meeste spierziekten zijn helaas nog niet te genezen en om het dagelijks functioneren van de patiënt te optimaliseren is er een belangrijke rol weg gelegd voor de fysiotherapeut. Het belangrijkste voor het stabiliseren van een spierziekte is dat de omgevingsfactoren goed zijn, denk hierbij aan het medicijngebruik en hulpmiddelen. Zijn deze goed op elkaar afgestemd dan is het zaak voor een fysiotherapeut om de patiënt zo mobiel mogelijk te houden.

 

Lees meer

Wij zijn FysioTwente: Wouter

Wouter Goinga

Leeftijd: 35 jaar
Opleiding:
 Fysiotherapie (Saxion Hogescholen, locatie Enschede)                
                  Mastermanueel therapie (SOMT, Amersfoort)


Sinds wanneer werkzaam in praktijk: ik ben begonnen bij de  Perikhof in juni 2004, en heb de praktijk overgenomen in 2011, hierna zijn we gefuseerd naar Fysiotwente sinds september 2015

Werkzaamheden in praktijk: Ik ben fysiotherapeut, manueeltherapeut en mede-eigenaar van de praktijk, ik hou me vooral bezig met klachten aan de wervelkolom, diabetes type2, mensen met een hersenprobleem en mensen met een spierziekte.
 
Wat is jouw passie in het dagelijks leven? In mijn vrije tijd basketbal ik graag en ga ik regelmatig hardlopen, ik vind het fijn om je eigen grenzen te leren kennen en deze te verleggen. Verder ga ik graag naar festivals om goede muziek te luisteren en vind ik het fantastisch om verre reizen te maken en zo wat van de wereld te zien en andere culturen te ontdekken
 

Lees meer

Veranderingen in de zorgkosten

 

De derde dinsdag in september is weer geweest. De troonrede is voorgelezen en de miljoenennota besproken. Dat er dingen gaan veranderen is niet zo gek, maar wat betekend dit nu voor u en uw zorgkosten. Een overzicht van de belangrijkste veranderingen binnen de zorg:

  • Er komt extra geld om de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren. Komend jaar is er 140 miljoen euro voor beschikbaar, de jaren daarna loopt dat bedrag op tot 210 miljoen euro. Daarbovenop wordt een geplande bezuiniging binnen de Wet langdurige zorg van 45 miljoen in 2016 geschrapt.
  • De zorgpremie gaat volgend jaar met circa 7 euro per maand omhoog
  • Het wettelijk verplichte eigen risico wordt niet verhoogd. Door de hogere zorgkosten vindt er wel een automatische indexatie plaats. Het eigen risico komt hierdoor uit op 385 euro.
  • De maximale zorgtoeslag, de tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, stijgt met 6 euro per maand
  • Er wordt 20 tot 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Pgb-gedupeerden. Daarnaast zal, in het belang van de budgethouder, het systeem worden verbeterd en versimpeld.
  • Uitbreiding basispakket met nieuwe behandelingen en medicijnen
  • Verbetering van de risicoverevening om kosten beter te compenseren voor chronisch zieken en andere verzekerden die veel zorg gebruiken. Voor verzekeraars wordt het aantrekkelijk om zich te richten op deze groep verzekerden. Hiervoor is in 2016 circa €1,9 miljoen beschikbaar
  • Eind 2015 komt een nieuw geneesmiddelenbeleid dat zich richt op kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van nieuwe en dure medicijnen zijn een prioriteit in 2016.
  • Minder regeldruk en terugdringen van de bureaucratie in de zorg. In 2016 moet de zorg makkelijker worden door slimmer samen te werken en regels eenvoudiger te maken.
  • Dementie is een groot maatschappelijk vraagstuk. Het kabinet investeert € 32,5 miljoen in het Deltaplan Dementie. Dit plan voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening.

Lees meer over de veanderingen op zorghulpatlas.nl.

 

VAKANTIE

Vakantie

Het is weer snel vakantietijd.

Iedereen heeft daar zijn eigen verwachtingen bij….. De een zoekt avontuur in verre streken, de ander wil rust aan een strand of meer of je wilt lekker bijkomen in je eigen huis of buurt. Waar je ook bent en wat je ook doet: je wil op jouw manier genieten van je vrije tijd!

Maar… genieten, hoe doe je dat? Genieten heeft altijd te maken met je zintuigen, dus met je lichaam. Ik geniet van het ZIEN van deze prachtige zonsondergang of van het LUISTEREN naar deze mooie muziek of van het PROEVEN van dit heerlijke ijsje of van het RUIKEN van de geur van de lindebomen bij ons in de straat of van het VOELEN van het warme zand aan het strand. We kunnen allemaal mooie plannen maken in ons hoofd maar genieten doen we met ons gevoel.

Lees meer

Sporten op jonge leeftijd heeft mogelijk langdurig effect'

sporten-jonge-leeftijd-heeft-mogelijk-langdurig-effect

Vroeg beginnen met sporten heeft mogelijk nog lange tijd een positief effect op de gezondheid en sportieve ambities. Dat blijkt uit onderzoek onder muizen door de Amerikaanse universiteit van Californië. 

Muizen die op jonge leeftijd werden aangespoord te bewegen bleven dat later ook doen en waren minder zwaar. Volgens de wetenschappers is het resultaat ook bij mensen mogelijk. 

"Deze resultaten hebben mogelijk gevolgen voor het belang van fysiek onderwijs op basis- en middelbare scholen", zegt bioloog Theodore Garland, die het onderzoek leidde, tegen de Amerikaanse website Science Daily.

"Als kinderen veel sporten op school, gaan ze dat op latere leeftijd waarschijnlijk meer doen. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben op de gezondheid van mensen."

Het onderzoeksteam verdeelden de muizen in groepen die al op jonge leeftijd in een tredmolen werden gezet en muizen die niet werden aangespoord te bewegen.

Door: NU.nl
Orginele artikel: http://www.nu.nl/gezondheid/4076564/sporten-jonge-leeftijd-heeft-mogelijk-langdurig-effect.html

Waarom knakken je vingers?

Knakkende vingers  

Het geluid van knakkende vingers, voor de een geen probleem, voor een ander een verschrikkelijk geluid.Maar waarom knakken je vingers en andere gewrichten eigenlijk? In dit filmpje wordt het kort uitgelegd,waar het op neer komt is dat er belletjes in de gewrichten gevormd worden die uit elkaar spatten.Wil je wetenof er een gevaar zit aan het knakken van je gewrichten, kijk dan het filmpje!

Wij zijn FysioTwente

Marieke Korf

Leeftijd: 25 jaar
Opleiding: Fysiotherapie
                   Saxion Hogescholen, locatie Enschede
Sinds wanneer werkzaam in praktijk: Begin februari 2015.

Werkzaamheden in praktijk: Op dit moment loop ik stage bij FysioTwente, waarbij ik zoveel mogelijk kennis verzamel van andere fysiotherapeuten door met hen mee te kijken. Daarnaast probeer ik waar mogelijk te ondersteunen: zo neem ik soms groepen en patiënten over van Hayke en Wouter. Dit zijn mijn vaste begeleiders van wie ik ook veel zelf mag doen, uiteraard met toestemming van de patiënt. 

Wat motiveert jou om andere mensen te helpen in de praktijk? Het is voor mij belangrijk om een verschil te maken in het dagelijks leven van anderen. Je kunt niet altijd iemand volledig van zijn klachten af helpen, maar dat je voor een verbetering kunt zorgen geeft mij een ontzettende kick! Verder heb ik gemerkt dat er veel mensen behoefte aan hebben dat er naar ze geluisterd wordt. De combinatie van iemand helpen en het sociale aspect is mijn grote drijfveer geweest om fysiotherapeut te worden.

Lees meer

Contact


053-4322100

U kunt telefonisch een afspraak maken. Bij voorkeur tussen 08.00 - 14.00 uur.
U kunt ook via e-mail info@fysiotwente.nl een afspraak maken.

Openingstijden:

Maandag 08.00 - 20.00 uur
Dinsdag 07.30 - 20.00 uur
Woensdag 07.30 - 18.00 uur
Donderdag      08.00 - 18.00 uur
Vrijdag 07.30 - 18.00 uur
Zaterdag 09.00 - 12.00 uur